top of page
Search
  • anneliekejoosten

Kunstenaar Frans de Winter: ‘Ik steek mijn eigen werk in brand’

Dit artikel is verschenen op Indebuurt Vlaardingen op 22 september 2022


Wie wel eens langs de Westhavenkade komt, kan het niet ontgaan zijn: het stalen mensfiguur dat er sinds afgelopen juli staat. Vlaardinger Frans de Winter (45) is de kunstenaar achter dit beeld, dat de naam “Gegrond” draagt. “Ik heb dit beeld gemaakt met Marioepol in gedachten.”Het beeld is een monument ter nagedachtenis aan de Slag bij Vlaardingen van 1018. Om basisschoolkinderen over deze gebeurtenis te leren, heeft de gemeente Vlaardingen een prijsvraag uitgezet. De kinderen mochten zelf een ontwerp maken voor een monument en de winnende tekening werd echt uitgevoerd door Frans.


Geïnspireerd door dans

Grappig genoeg was Frans eerst eigenlijk geen beeldhouwer: hij heeft schilderen gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Na een vervolgopleiding die hem niet beviel, heeft hij vervolgens een tijdje stil gezeten als kunstenaar. Toen hij in het theater ging werken als assistent decorbouw pakte hij het kunstenaarschap weer op: “Ik raakte geïnspireerd door de dansers die ik op het podium zag. In eerste instantie wilde ik een schilderij maken, maar het werd per ongeluk allemaal ruimtelijk. Voor het eerst had ik weer echt plezier in het maken”.


Internationaal

Frans heeft inmiddels behoorlijk wat werk én wat landen op zijn naam staan. Afgelopen zomer exposeerde hij met vijf beelden in de Sint Amanduskapel in Gent. In juli plaatste hij zijn beeld aan de Westhavenkade, waarna hij direct door ging naar Italië voor weer een andere expositie. Toen hij terugkwam van Italië....

lees verder op indebuurt.nl/vlaardingen

Comments


bottom of page